Anti-tobaksljus

CAM00016[1]

Ett ”Anti tobacco scented candle” från Lidl.

Ett anti-tobaksljus  är inte, som man skulle kunna tro, ett ljus som förhärdade tobakshatare tänder under sina manifestationer mot den förhatliga tobaken utan snarare raka motsatsen! Det är nämligen ett s.k. doftljus som den hänsynstagande cigarristen kan tända under sin rökstund för att i någon mån moderera och kamouflera doften av cigarr. Inte för att det egentligen behövs – cigarrdoft som är så väldoftande – men emellanåt har säkert alla cigarrister upplevt att någon i omgivningen tycker illa vara. Det finns kanske flera olika anti-tobaksljus på marknaden men det som redaktören hittat i dagligvaruhandeln i sin närhet är ett askgrått (passande färg onekligen!) ganska kraftigt ljus i stearin & paraffinblandning med svag med trevlig sandelträ-doft. Det finns att köpa på Lidl för en dryg tiokrona och kan säkert ses som en god investering inför de kommande vintriga storhelgerna.

CAM00014[1]

Redaktörens ljus under realistiska provtagningsförhållanden.

Redaktören har just nu ett ljus under utprovning och de initiala reaktionerna från provtagnings-referensgruppen tyder på att ljuset ifråga verkligen har en doftdämpande funktion (trots paraffininnehållet) och därtill dessutom fungerar som stämnings- & trevnadsförhöjande element under rökstunden. (Och ett stearinljus bör man, som nämnts på annan plats i lexikonet, under alla omständigheter ändå ha på rökbordet, se uppslagsordet stearinljus.)

Uppdatering 2015-05-25: Lidl förefaller ha slutat saluföra dessa stearinljus.

Annonser
Published in: on 16 december, 2013 at 14:33  Comments (2)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2013/12/16/anti-tobaksljus/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

 1. Bättre att tända ett ljus(och kanske en cigarr) än att förbanna mörkret

  Ber att få tacka Svenskt Cigarrlexikon och dess redaktör för det år som gått och önska ett bra 2014. Det är skönt att veta vart man ska ta vägen när man undrar över något cigarrspörsmål. Idag har jag suttit i min skinnfåtölj med en liten Cohiba Club och medan röken sakta letat sig upp mot taket har jag kontemplerat över den lyckade formuleringen: ”cigarren är en portabel lägereld”. Få saker ger mig sådant lugn i själen som att sitta framför en lägereld, se in i lågorna och förnimma hur vintermörkret och kylan retirerar runt min lilla plätt i universum.

  Och sedan har vi pipan. Tror det var Steffo Törnquist som myntade uttrycket: ”Pipan är själens promenadkäpp”. Min egen förhoppning är att under det nya året ska fler där ute i antitobaksmörkret lära sig förstå att det är skillnad på den högkvalitativa tobaken i en god cigarr eller pipa och på fultobaken i de flesta cigaretter. Och då menar jag inte bara smakmässigt utan kanske framförallt hälsomässigt. Cigaretten är ett sentida påfund, något drygt århundrade gammalt, bara och dess röka hamnar het och koncentrerad i lungorna. Det kan inte vara bra, så klart. Och så har inte människan rökt tobak under de årtusenden hon har njutit av den, inte förrän nu.

  God tobak både vederkvicker och lugnar, märkligt nog. Detta funderar jag över efter att ha läst en artikel i Svenska Dagbladet idag (7 dec 2014) av Henrik Ennart. Den handlar om en ny studie där mat som kan medföra en låggradig och kronisk inflammation i kroppen kan kopplas till depression. Därtill beskrivs livsmedel som motverkar sådan inflammation och depression. Livsnjutaren kan glädjas åt att både kaffe och alkohol i måttlig mängd numer anses göra nytta därvidlag.

  Men tobaken då? Undrar du naturligtvis. Tja, det är som det oftast brukar vara i media (men det finns undantag, senast i SvD rörande varningar på cigarettpaketen) – inga nyanser alls av grått, bara nattsvart mörker. I SvD:s pappersupplaga (inte nätupplagan) sägs kort och felaktigt att ”Ingen rökning” är en motverkande faktor för inflammation. Och så skriver Ennart: ”Rökning bidrar till kronisk inflammation och detta tillstånd förbättras för den som slutar röka”. Jag undrar om detta verkligen är ett resultat av studien ifråga eller bara något han har plockat fram ur skrivbordslådan med pressreleaser och hängt i julgranden för att det blänker så fint (inte grått).

  Det är möjligt att Ennart har delvis rätt, det kan jag inte svara på på rak arm. Däremot är det säkert att han har delvis fel. Det är gammal och välkänd kunskap sedan många år att 90 procent av dem som drabbas av tarmsjukdomen ulcerös kolit är icke-rökare. Ulcerös kolit är ett kroniskt inflammationstillstånd i tjocktarm eller ändtarm och är mycket allvarligt och resulterar ibland i stomioperation (påse på magen) och livslångt lidande och handikapp. De som drabbas av denna sjukdom löper därtill en förhöjd risk på ca 300 procent att också drabbas av levercancer.

  Personligen kan jag inte förstå hur journalister kan uttrycka sig så kategoriskt om tobak. Kan de sedan verkligen se en stomiopererad läsare med ulcerös kolit och levercancer i ögonen och kategoriskt säga att kronisk inflammation förbättras för den som slutar röka. Jag har genom åren stött på omskrivna fall där människor istället börjat röka efter diagnos på ulcerös kolit och sluppit stomioperation och sjukdomssymptom.

  Med tanke på hur både alkohol och kaffe i måttlig mängd omvärderats från att i pressen ha varit utskällda hälsobovar till bli hälsoänglar kanske det vore en bra idé för dem som skriver om tobak och hälsa att i ärlighetens namn försöka hitta en eller annan nyans av grått. Kritiken av tobak i vår tid saknar sans och balans.

  Gott nytt år önskar bidevind

  • Som vanligt en förstklassig kommentar. Tack skall du ha!

   /Red.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: