Världsherfdagen idag!

Två danska herrar herfar tillsammans! (Bilden, som är något beskuren, används med tillstånd från sajten filatelisten.dk.)

Två danska herrar herfar tillsammans! (Bilden, som är något beskuren, används med tillstånd från sajten filatelisten.dk.)

Idag 21:a november är det världsherfdagen: så, cigarrister i all världens länder, förröken eder! (D.v.s.”Ta en cigarr!”)

Läs mer HÄR och HÄR.

”Och jag blev bjuden på konjak och på cigarrer
Och kunde inte få mig till att säga nej
Och när vi skildes var vi bästisar och bundis” – ur Trubbel av Olle Adolphson

Annonser
Published in: on 21 november, 2014 at 12:48  Comments (3)  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2014/11/21/varldsherfdagen-idag/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

 1. Herfa mera!

  Jag visste inte att ”herf” var ett så nytt ord. Det har ju nätt och jämt lämnat tonåren! Ändå har det fått stor spridning bland cigarrister. Säkert har det att göra med den snabba kommunikationen i cyberrymden, men kanske ändå mer med en längtan bland cigarrister efter fysiska mötesplatser i takt med att den icke-rökande majoriteten tar dem ifrån oss. Ingen mår bra av påtvingad social isolering, enligt vetenskapen dör man i förtid av sådant. Att ”herfa”, det vill säga att under trivsamma former träffas i cigarrens tecken, har nästan nått kultstatus. Jag tror få cigarrister har insett det, men ”herfen” har blivit ett långfinger rakt i ansiktet på den makthungriga svenska överheten över hela det politiska fältet. Den avskyr alla former av umgänge med tobak som kan associeras med det goda livet. Sådant går på tvärs med överhetens, med hjälp av dina skattepengar, bekostade förändring av normer och synen på tobak i samhället. Jag skriver ”få cigarrister” därför att jag aldrig tidigare har träffat på en minoritet som är så aningslös och vars medlemmar är så bedrövligt dåliga på att försvara sina val i livet som den svenska rökande minoriteten, som grupp betraktad, alltså.

  Många undrar varför just tobak och rökare är utsedda till hatobjekt nummer ett, till och med många rökare sväljer överhetens försåtliga propaganda och förlorar sin förmåga till försvar. Många har svalt det budskapet med hull och hår och tror kriget mot tobaken drivs av hänsyn till rökarnas hälsa, men det är ett felslut om man talar om måttlighetsrökare som äter bra och rör på sig, delvis med undantag för fultobaken i cigaretter. Nå, men omgivningens hälsa då, de passiva rökarna? Svaret är nej, absolut inte. Den passiva rökningens påstådda risker är en ”game changer”, ett spel som antirökrörelsen helt enkelt måste vinna för att få politiskt stöd för kriget mot tobaken. Den insatte och seriöse forskaren vet att det saknas vetenskapligt stöd för tesen om den passiva rökningens skadeverkningar på friska människor. Men han kan inte säga det, då hamnar han i frysboxen. Men allergikerna då, hojtar någon. Nej! Forskarna har letat efter allergener i tobaksröken i decennier. De har inte hittat några. Men astmatikerna då? Svaret blir här mer komplicerat. Till och med ett fotografi på en björkdunge kan utlösa ett astmaanfall hos vissa astmatiker. Vad kan då inte ett fotografi på den demoniserade tobaken i form av rök utlösa? Därmed inte sagt att tobaksröken inte kan vara ett reellt problem för astmatiker. Men som sjuk kan man inte begära att precis hela världen ska anpassa sig till just din eller min sjukdom via lagstiftning. Man kan och bör begära hänsyn av den närmaste omgivningen.

  Men vad är då svaret på frågan? Enkelt, det är pengar!

  Nikotinmarknaden i världen är mycket stor och värd astronomiska belopp. Kriget mot tobaken är i grund och botten ett krig om om vem som ska ta hem de pengarna – tobaksbolagen eller läkemedelsbolagen med sina hårdlanserade nikotinprodukter. Många sluta-röka-produkter har en misslyckandefrekvens på 85-90 procent. Det borgar för många återkommande kunder under mycket lång tid. Snus och e-cigaretter kan här vinna marknadsandelar, men de är ju inte läkemedelsbolagens produkter och motarbetas på många olika plan.

  Häri ligger också svaret till varför inte till exempel alkholhaltiga drycker befinner sig i politkernas kikarsikte och i skottlinjen på tillnärmelsevis samma sätt som tobak. Betänk vad som skulle hända om läkemedelsbolagen skulle isolera alkoholen och via annonskampanjer marknadsföra den i form av dyra tuggummin och välsmakande tabletter som sluta-dricka-produkter. Katastrof, inte bara i trafiken utan på många håll i samhället. Nikotin däremot skärper sinnena och gör dig till exemplevis än bättre och uthålligare bilförare. Det finns inte pengar i nämnvärd omfattning att tjäna i alkohol för läkemedelsbolagen. Därför lobbas det inte lika hårt i Bryssel och Stockholm med hjälp av föregivna hälsoskäl för drakoniska politiska åtgärder mot en flaska chablis till helgen eller lite Jack Daniel´s i botten på den slipade kristallen ibland.

  bidevind

  • Tack broder Bidevind för en, som vanligt, förstklassig kommentar! Jag instämmer till fullo.

   B., redax

   • När vi ändå är inne på sådana här ting kanske det är på sin plats att förtydliga hur antirökrörelsen inklusive statliga myndigheter har fört allmänheten bakom ljuset. Först tar vi passiv rökning. Vi får ”backa bandet” till Australien år 1997. Så här planterades lögnen om den passiva rökningens påstådda skadeverkningar där. Nyhetsbyrån the Australien Associated Press kom över ett dokument författat av personer som arbetade i Australiens National Health and Medical Research Counsil. Dokumentet innehöll tecken på att författarna raderat delar av rapporten som inte stödde rapportens rekommendationer om förbud för rökning i så kallade offentliga lokaler.

    Till saken hör att nyhetsbyrån också lyckades få tag på den alltid så eftertraktade ”smoking gun” för brottet i vilken en medlem av rapportens arbetsgrupp, en professor Simon Chapman knuten till universitetet i Sidney, i ett brev klagat på att gruppens insamlade data om de medicinska effekterna av passiv rökning inte stödde rapportens rekommendationer om rökförbud i sådana lokaler. I den flod av lögner som antirökrörelsen genom åren vräkt ur sig hindrade inte detta avslöjande rökförbuden. Australien är idag ett av världens mest restriktiva länder vad gäller rökning i sådana lokaler. Och rapporten ovan ligger, tillsammans med en annan i USA i domstol bevisat statligt producerat falsarium om passiv rökning, som en del i den påstått vetenskapliga grund som WHO hänvisar till i sina rekommendationer om åtgärder mot just passiv rökning.

    Med detta sagt, snabbt över till ”tobaken” cigaretter och något som många av oss nog inte känner till. Hur många av er har inte i vulgärdebatten hört att: Om cigaretter uppfanns idag skulle de förbjudas. Men låt oss återigen ”backa bandet” den här gången till USA år 1964. Det ni nu står i begrepp att läsa är tabubelagt att beröra. Det är ju idag på många håll förbjudet att marknadsföra cigaretter som säkrare än andra cigaretter. Men det är ett faktum att för drygt 30 år sedan fanns en gedigen kunskap om hur en sådan cigarett ska vara beskaffad. Och hör och häpna den var framtagen i ett samarbete (!) mellan USA:s National Cancer Institute och tobaksindustrin. Samarbetet initierades i samband med att USA:s Surgeon General det året utkommit med en rapport om rökningens risker. Samarbetet kom att benämnas ”the Smoking and Health Program” Bara namnet får en att hoppa högt ju!

    Nu startades en omfattande forsknings- och experimentverksamhet som inbegrep kunskap om cigarettrökens komponenter och en förståelse för hur de verkar i människan. Runt 1980 eller så var de nödvändiga principerna för en säker (eller om ni så vill mycket mindre skadlig) cigarett fastlagda. Och då blev det tvärstopp. Amerikanernas faiblesse för totalförbud tog överhanden. Läkemedelsbolagen hade vid den här tiden börjat med egna nikotinbärare och under kraftfull lobbyverksamhet blev politikerna lovade ett rökfritt USA till år 2000. The Smoking and Health Program monterades ner. Forskningsresultaten förstördes noggrant och en bättre och säkrare cigarett försvann in i historiens töcken.

    Förvisso har några av de stora tobaksbolagen en hel del att stå till svars för som de gjort genom åren. Men om det stämmer som antirökrörelsen säger att tobaksbolagens cigaretter mördar 400 000 amerikaner årligen och 200 000 britter (vilket de nog inte gör, men det är en historia jag kanske kan ta en annan gång) så måste varje anständig människa fråga sig vem eller vilka som är medbrottslingar. Hur många hundratusen liv hade räddats under 30 års tid om tobaksbolagen kunnat producera den där säkra cigaretten och marknadsföra den som en sådan?

    Nu är det hög tid för mig att sluta skriva för den här gången, men när det nästan är december och en stor högtid närmar sig kan jag väl få göra det med några rader av Bo Setterlind?

    Tänd frimodighetens ljus/i rädslans mörker,/tänd rättens ljus/i korruptionens mörker,/tänd frihetens ljus/i ofrihetens mörker,/tänd trons ljus/i förnekelsens mörker,/tänd hoppets ljus/i förtvivlans mörker,/tänd Kärlekens ljus/ i dödens mörker./

    Tänd ljus!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: