Something for the weekend?

Suggestiv omslagsbild av tecknaren Olov Redmalm. (Bild lånad från författarens/ förlagets hemsida.)

Suggestiv omslagsbild av tecknaren Olov Redmalm. (Bild lånad från författarens/ förlagets hemsida.)

Eftersom vi nyligen haft uppe ämnet fiktiva piprökare (<- länk!) känns det utmärkt att få anmäla ett litterärt verk med tydlig doft av piptobak här i lexikonet. Den inte helt okände uppsalabon Mohamed Omar har nämligen utkommit med Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet – en kortnovell i ångpunkgenren med tydlig smak av Sherlock Holmes, air av upsalensiskt studentliv och, som redan nämnts, doft av tobak.

Detta lilla gotiska retronostalgiska verk – eller upsaliensisk pulp fiction som författaren själv dristar sig till att beskriva det som – präglas, som sig bör, av såväl oskarianska gaslyktor, kalebasspipor och stärkkragar liksom av vår tids mobiltelefoner, Star Wars-referenser och e-post. På blott 19 sidor serveras läsaren en klassisk deckargåta där intressant och klassisk bildning tillåts ta stort och angenämt utrymme.

Ehuru denna novell, som jag tror är författarens förstlingsverk inom genren, på några punkter saknar några klarläggande rader, rekommenderas den starkt för envar cigarrist som önskar sig något att läsa till kvällscigarren med tillhörande lättgrogg! (Man behöver inte vara utbildad i Uppsala eller ha starka böjelser för det studentikosa för att läsa denna novell, den går hem hos de flesta!)

Boken kostar Kr 30:– (plus porto 14:–) och köpes enklast direkt från förlaget, Aguéli förlag, HÄR (<- länk!).

”Kvällen därpå är det gasque på Uplands nation och Frans skall avtackas för sin berömliga gärning. Gasquen blir tidigt hög. Cigarröken ligger så tät i festsalen att ögonen tåras.” ur Professor Frans Stenberg och det stulna gudahuvudet av Mohamed Omar.

 

 

Published in: on 17 januari, 2015 at 09:03  Comments (1)  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2015/01/17/something-for-the-weekend/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. […] Handlingen tilldrar sig alltså i Uppsala, men inte i det verkliga Uppsala utan i en fantasymiljö med drag av både nutid och dåtid, dock mest nutid. Man ska uppleva att professor Frans Stenberg finns i någon slags samtid, men en samtid som har bevarat vissa drag av det förflutna, till exempel gaslyktorna. Novellen har blivit flitigt recenserad på bloggar av olika slag, mest fantasy- och sfbloggar. Det är omkring ett tjugotal skulle jag tro. Idag (14/1 2015) har jag fått en mycket fin liten recension på den spexiga cigarrbloggen Svenskt cigarrlexikon: […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: