Bergling, Stig

berglingcigarr

Bergling med en cigarr i nypan på en järnvägsresa, cirka 1975. (Bilden ägs sannolikt av TT (Tidningarnas telegrambyrå) och används av Svenskt Cigarrlexikon såsom icke-kommersiell informationskälla.)

Stig Bergling (*1937 +2015) var en svensk cigarrökare, polis, officer och landsförrädare. (Bergling var också känd under namnen Eugen Sandberg och Stig Sydholt.)

Efter att ha arbetat som polis i 10 år hamnade Bergling på SÄPO och sedemera på Försvarsstaben. Han blev spion för Sovjetunionens räkning 1973, men arresterades i Tel Aviv av israeliska myndigheter 1979 efter flera års misstankar från bl.a. svenska säkerhetsmyndigheter. Bergling överfördes till Sverige och dömdes så småningom till livstids fängelse. Han rymde från sitt straff 1987 och uppehölls sig, tillsammans med hustrun, i bl.a. Sovjetunionen och Libanon. År 1994 återvände paret till Sverige varvid Bergling återfördes till fängelset. Han släpptes 1997 och blev med tiden tämligen sjuklig. Han avled den 24 januari 2015 på Stockholms Sjukhem.

Om Bergling kan sägas mycket – och mycket har också sagts på andra håll. Här begränsar vi oss till det cigarristiska!. Bergling lär ha fört en rätt vidlyftig livsstil med vin, kvinnor och sång och därigenom varit en ganska ivrig cigarrökare. Säkert gillade han att röka cigarr med det kan dock inte uteslutas att han var väl medveten om vilken imageförstärkare en cigarr kan vara för en person med såpass grandios självbild som Bergling uppges ha haft. (Som nämns på flera andra ställen i lexikonet så är cigarren en företeelse med starkt signalvärde.) Det är därför rimligt att han, trots sina svåra förbrytelser, omnämns här, som representant för de som använder cigarrer som ett rekvisita gentemot sin omgivning.

Annonser
Published in: on 29 januari, 2015 at 18:07  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2015/01/29/bergling-stig/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: