Regeringen Rökfritt?

I Dagens Nyheter (LÄNK) idag onsdag har folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström presenterat regeringens planer för ett rökfritt Sverige år 2025. I sammandrag går dessa förslag ut på tre saker: 1) Begränsning av rökning på vissa allmänna platser, 2) Exponeringsförbud för tobaksprodukter och 3) Neutrala förpackningar.

Bortsett från att s.k. ”folkhälsoarbete” är ren fascism (eller kanske kommunism a la DDR: Volksgesundheitsarbeit…) så undrar man ju lite var kompromisserna, måttligheten, ja, den Gyllene Medelvägen är? Lite hänsyn från alla parter och möjligheter för rökarna att smita in i trevliga och ventilerade rökrum på ex.vis restauranger och flygplatser etc. – där man tillåts dricka allt från vatten via kaffe eller te till lite starkare drycker – vore sannolikt en mer civiliserad väg att gå. Eller, om man så vill, det är ju fritt fram för vilken restaurangägare som helst att förbjuda rökning på just sin uteservering om vederbörande så önskar.

Dessutom: behöver vi i Sverige fler förbud? Hur skulle det vara om denna ytterst svaga minoritetsregering koncentrerade sig på att stärka försvaret, fixa jobb åt alla, säkra sjukvården, återupprätta skolan i allt från ordning och reda till mer kompetens åt lärarkåren m.m. istället?!

Tyvärr verkar det som om svenska regeringar, oavsett färgkombination, föredrar att oombedda lägga livet tillrätta för medborgarna än att ta tag i de verkliga och svåra problemen. Men det är klart, det är lättare att vara repressiv än kreativ – Sverige har blivit ett land där statsmakten styr genom förbud, tvång, övervakning, åsiktskontroll och hot.

Bra och balanserad kommentar i SvD också (LÄNK).

Annonser
Published in: on 18 februari, 2015 at 22:53  Comments (2)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2015/02/18/regeringen-rokfritt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

 1. Bäste redaktörn!

  Tack för att du kommenterar politikerklassens arrogans! Låt mig utveckla din första punkt rörande dess dumheter och lögner i tobaksfrågan.

  PUNKT 1. Begränsning av rökning på vissa allmänna platser.

  Denna punkt har inget alls med hälsa för icke-rökare att göra på till exempel en uteservering. Den föreslagna åtgärden är ett led i det pågående arbetet med att medelst skattemedel förändra normer hos medborgarna och hur de ska tänka. Slutmålet är ett samhälle utan rökare.

  Efter sedvanliga försöksballonger utskickade av antitobakslobbyn till nyhetsbyråer, media samt ibland med hjälp av opinionsinstitut, kommer rökförbuden att lagfästas under förutsättning att de flesta ballongerna fortfarande flyger.

  De nuvarande ballongerna har minoritetsregeringen ärvt av alliansregeringen som beställde dem hos folkhälsoinstitutet. Detta efter något som åtminstone ytligt sett ser ut som press på politiker av välavlönade antitobaksaktvister ”Pressen” består bland annat i att beskylla Sverige för att ”inte ha kommit lika långt” som vissa andra länder i pågående jihad mot människor som röker. ”Inte kommit lika långt” är en förskönande omskrivning av att fortfarande inte helt ha lyckats förstöra människors känsla för vad som är rätt och fel och känslan för vikten av fria, individuella val i livsstilsfrågor för hela samhällets välmåga. Vi är alla olika och fungerar därför bäst om vi får göra egna värderingar av risk kontra vad risken i bästa fall möjliggör för oss att uppnå.

  Nu släpper regeringen taget om företrädarnas ballongsnören. Lita på att den spejar mot skyn för att se vad som opinionsmässigt är möjligt att genomföra denna gång i pågående vuxenmobbing av rökare. När detta är klart vidtar en ny cykel enligt ovanstående.

  Överdriver jag? Finns det inte hälsorisker för gästerna vid bordet bredvid? Finns det inget giltigt skäl för politikerna att lägga sig i här? Tja, begrunda gärna följande exempel på hur hälsofascister på hög nivå ljuger.

  Flygresenärer behöver inte oroa sig för strålning från rymden säger amerikanska vetenskapsmän. Chefen för radiobiology research vid FAA:s Civil Aeromedical Institute, Wallace Friedberg säger att han inte tror att strålningen utgör en sådan risk att folk behöver oroa sig för sin hälsa när de flyger.

  Jaha, det var ju bra att veta, men de som kämpat mot hälofascister i många år vet att det på uppdrag av det amerikanska Department of Transportation 1989 kom ut en stor vetenskaplig avhandling om kosmisk strålning och passiv rökning på flygplan. Den säger bland annat följande:

  En passagerare som sitter i icke-rökaravdelningen gränsande till rökavdelning behöver flyga 48000 timmar (fem år) för att inhalera tobaksrök motsvarande en cigarett. Statistiskt sett riskerar då passagerare som flyger 480 timmar per år i 30 år 0,3 till 0,8 förtida dödsfall av lungcancer på 100000 individer.

  MEN, flygpassagerare som statistiskt sett fortfarande flyger 480 timmar per år , men nu bara under 20 år riskerar 45 till 513 förtida dödsfall av lungcancer per 100000 individer.

  Ovanstående betyder att kosmisk strålning för flygpassagerare trots 10 års mindre flygtid är 150 till 641 gånger farligare än passiv rökning.

  Fråga: Vetenskapsmännen säger att den kosmiska strålningen för flygpassagerare inte utgör någon nämnvärd hälsorisk. Ändå förbjuder politiker i vetenskapens namn, och med hänvisning till passiv rökning, som är upp till 641 gånger mindre farlig än kosmisk strålning i flygplan att utöva sin livsstil med hjälp av en laglig produkt snart sagt någonstans. Hur kan lagstiftarna komma undan med det? Hur kan de komma undan med påståendet att passiv rökning dödar 80000 européer årligen? Det går på tvärs mot allt vad seriös vetenskap säger. Hur kan politikerklassen ens överväga rökförbud på uteserveringar. Skäms den inte? Och jag vill påstå att det här säger minst lika mycket om rökarna som grupp som om politikerna. Var finns den där rågen i ryggen? Var finns lite jävlar anamma och kämpaglöd mot det som alltmer börjar likna förtryck med staten som aktiv och pådrivande deltagare? Var finns självrespekten och stoltheten? Blir det förbud att röka på samtliga uteserveringar uppstår den bisarra situationen att de populära grillarna på sådana serveringar kan vräka ut många tusen gånger mer rök än rökarna någonsin kan göra (samma komponenter som tobaksröken minus nikotin, det sistnämnda ämnet är inte ens cancerframkallande). Då kommer gästerna oavsett om de ska ha grillat eller inte att sitta där i grillröken medan vissa väntar på sin extremt cancerframkallande mat från just sagda grill alltmedan rökarna körs iväg. Om inte detta är statlig och överstatligt sanktionerad förföljelse av en minoritet har jag aldrig sett någon.

  Källa.”AIRLINER CABIN ENVIRONMENT: CONTAMINANT MEASUREMENTS, HEALTH RISKS, AND MITIGATION OPTIONS” (DOT-P-15-89-5).

  • Tack för det Br. Bidevind!

   Jag hade egentligen tänkt skriva något i stil med Sanna Raymans opus å Svenska Dagbladet men blev förbannad över att härskarklassen betraktar oss medborgare (eller förmodligen ”undersåtar” i deras ögon) som korkade och lättlurade…

   B, redax.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: