Fem blå bröder

Fem blå bröder (ibland även Blå 5 bröder resp. Blå fem bröder) var ett röktobaksmärke (piptobak) som försåldes i gammaldags papperskarduser och som i Sverige är omnämnt för första gången år 1784 i dåvarande Frans Suell-bolagets produktkatalog. Märkets bakgrund är höljt i viss dunkel men sitt svenska namn står antagligen att finna i att Suell lät trycka omslaget till kardusen med blå färg.

Motivet på förpackningen visar fem herrar som konverserar varandra och några röker pipa. Därtill ses en vapensköld och – på några varianter – förefaller tobakstunnor inta en viktig placering i bilden. Walter Loewe uppger i sitt verk Petum Optimum (som utkom till Svenska Tobaks 75-årsjubileum 1990) att bilden tycks härstamma från en engelsk bok om njutningsmedel. Den bilden föreställer fem herrar som sitter kring ett bord och röker och dricker kaffe. Den bilden i sin tur faller tillbaka på en äldre upplaga av boken ifråga i vilken en bild av fem herrar och en dam sitter och röker och dricker. Damen redigerades alltså bort i den senare upplagan!

Märket var mycket populärt och som var regel inom svensk tobaksindustri så följde andra fabrikanter strax efter Suell-bolaget och lanserade sin egna varianter. I t.ex. Finland saluförde Strengbergs märket. Bilden på kardusen kom således att förändras över tid i takt med de olika ”afterapningarna”.

Hur länge märket i alla dess inkarnationer existerade är osäkert, men August Strindberg nämner märket (och rökte det sannolikt själv!) i sin dikt Solnedgång på havet (som f.ö. även innehåller en del andra intrssanta uttryck, se bl.a. ordet maduro-havanna).

I avvaktan på bildmaterial till denna artikel kan de som har möjlighet se sidan 127 i Petum Optimum för några exempel på kardusomslag med Fem blå bröder.

Jag ligger på kabelgattet
rökande ”Fem blå bröder”
och tänker på intet.

Ur Solnedgång på havet av August Strindberg.

Annonser
Published in: on 28 mars, 2015 at 14:49  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2015/03/28/fem-bla-broder/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: