Madeira

Madeira_WineMadeira (port. för vedön, träön eller skogsön; uttalas väl oftast madera på svenska) är ett sött starkvin från den Portugal tillhöriga atlantiska ön med samma namn. Huvudorten heter Funchal (lär betyda fänkål men Google Translate bekräftar inte detta) där vinhusen har sina kontor och lager. Precis som med sherry och portvin är påfallande många vinhus grundade, och drivna, av brittiska familjer.

Vinet är i allmänhet förstärkt, d.v.s. man tillsätter vinsprit till den jäsande druvmusten innan all sötma (från de mogna druvorna) förvandlats till alkohol. Vinet ligger kring 20% i alkoholhalten och görs av flera olika vita druvor. Druvornas namn har med tiden också kommit att indikera vinets söthetsgrad, och även i någon mån, dess färg (vinerna oxideras, en process även kallad madeirisering, och blir mer eller mindre bruna). Således går Madeiras viner från sercial, som är det torraste (minst söta), via verdelho och bual till malmsey, eller malvoisie, som är det sötaste. Det finns också ytterligare två druvsorter på ön vars namn man emellanåt kan se på etiketterna: Batardo och Tarrantez; det förra ger ett vin för iblandning, det senare ger ett mycket långlivat vin. All madeira är mer eller mindre söt.

madeiraflag

Madeiras flagga.

Madeira var fordomdags den mest sålda vintypen i Sverige, ja så till den milda grad att för många svenskar var madeira synonymt med vin. Sverige var faktiskt ett av de allra största avnämarna av madeiravin så både förutvarande Vin- & Spritcentralen och Utrikesdepartementet höll sig med ständig representation i Funchal. Denna era bröts dock i o.m. andra världskriget och med tiden sinade den madeiriska vinfloden till Sverige.

Sveriges flagga.

Sveriges flagga.

Madeira passar utmärkt till en god cigarr, i synnerhet till brasilcigarrer. Med dessa uppnås både en gastronomisk och kulturellt sett fin kombination. Enklare madeiror passar till tyska och andra europeiska cigarrer, de i mellanskiktet dricks till lite dyrare äkta brasilcigarrer och skulle man ha kommit över en riktig fin gammal madeira, t.ex. en årgångsbetecknad tarrantez, då gräver man längst ned i humidoren efter sina finaste och mest mogna havannor! Välgjort kaffe och mineralvatten bör också bjudas på den fulländade madeiraherfen!

”We’re from Madeira, but perfectly respectable, so far” – GeorgeBernard Shaw.

Annonser
Published in: on 7 juni, 2015 at 21:00  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2015/06/07/madeira/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: