Lättgrogg

Bilden hederligt snodd från Facebook. Observera dock att is inte hör hemma i en lättgrogg!

En lättgrogg är en svensk klassisk grogg bestående av 2-4 cl sprit (företrädesvis konjak, gin, visky, rom eller okryddat brännvin) blandat med 20-33 cl groggvirke. Drinken uppstod under motbokstiden då mängden sprit var starkt begränsad vid restaurangbesök. Men om man blandade ut sprit med ”blannevann”, fick mer förtäras.

Några klassiska kombinationer: 1) Eau-de-Vie** (i Finland tar vi Ädelbrännvin*** (Jaloviina***) eller Ädelbrännvin* (Jaloviina*)) och vichyvatten eller sockerdricka (till sockerdricka kan man i Finland även blanda med den lite sötare Kalle Viina**** som är en kraftigt förskuren konjak).

2) Star Gin (i Finland tar man Juniper Gin eller Silver Dry Gin)  och Pommac (eller Champis, Trocadero etc.). Till gin kan man också med fördel blanda med grapefruktläsk, då får man en ”lonka”.

3) Visky och sodavatten.

4)  Renat (i Finland tar vi Koskenkorva Viina (alltså inte Koskenkorva Vodka som är en snaps)) och sockerdricka (silvergrogg kallad).

5) Renat (eller ovannämnda Koskenkorva Viina) och Champis eller Pommac (mahognygrogg) etc. Även Trocadero eller Portello torde kunnas användas för att skapa mahognygrogg med norrländsk touch!

Lättgroggen Sarvlax Special blandas på Koskenkorva Viina och apelsin- eller mandarinläsk. Nybakad kanelbulle serveras därtill!

Observera att lättgrogg skall serveras utan is, citronskivor, drinkpinnar, paraplyer och annat liknande tjafs! Till konjak eller visky kan man dock med fördel ta med ett eller annat stänk Angostura Bitter. Lättgroggar med vichy- eller sodavatten skall traditionellt serveras med rumstempererade vatten medan läsk kan vara mer kylslaget.

Även moderna varianter som gin och tonic water, visky och ginger ale eller rom och Coca-Cola kan vara lättgroggar om proportionerna är som ovan beskriva. I second-handbutiker och på loppisar kan man, inte sällan för en spottstyver, inhandla gammeldags grogg-glas med tunt, tunt glas och med en volym om 30-40 cl. Ur sådana smakar lättgroggen extra gott!

För diabetiker och de som vill ha koll på vikten rekommenderas lättgroggar med vichyvatten eller sodavatten emedan de innehåller endast något enstaka gram kolhydrater. Har man en egen sodasifon så passar den ypperligt in i sammanhanget och ger den rätta stämningen å lättgroggsherfen!

Självfallet passar en lättgrogg utmärkt till cigarrer, särskilt kvällscigarren!

PS: Den socialdemokratiske profilen Enn Kokk har skrivit insiktsfullt om visky och soda i sin blogg HÄR.

Ro hit med en grogg! Låt det gå fort – jag är alkoholist! – Baron Carl-Sebastian Urse (”Mon Cousin”) i Hedebyborna (teveserien)

Published in: on 5 januari, 2011 at 00:03  Comments (2)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/01/05/lattgrogg/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Först måste jag erkänna att blogginlägget faktiskt är helt fantastiskt. Hittade hit via cigarrprat.se
    Men. Som den godtemplare en ändå är så borde jag väl påpeka hur detta ändå hjälper till att, kanske inte späda på rådande alkoholnormer, utan snarare romantisera de gamla.

    Nåväl, en vill ju inte vara bittrare än en angostura.

    Det hade varit trevligt med ett inlägg med tips på alkoholfria drycker till garren.
    För egen del blir det ofta en kopp kaffe; en kopp bryggkaffe med mjölk, espresso eller en söt macchiato, beroende på cigarr – eller rätt och slätt ett glas vatten att rensa smakpaletten med.
    Annars kan ett glas äppelmust kan verkligen lyfta vilken maduro som helst.

    I sommar blir det väl en och annan frappe tills kvällspipan kan jag tänka mig.

    • Först: Tack för alla Dina kommentarer!

      Ehuru Svenskt Cigarrlexikon har en seriös, för att inte säga nästan vetenskaplig, ansats; så finns det en ofrånkomlig spegling av dess redaktörs mer studentikosa, eller ”spexiga” (för att citera en rätt känd upsalaskribent) sida. Romantiken kring ”röka & kröka” blir därmed närmast obligatorisk och behövs, enligt redaktörens mening, som motvikt till det politisk korrekta Sveriges besatthet av folkhälsa o.dyl. I exempelvis Danmark hade denna ansats knappast fungerat.

      För tips på alkoholfria drycker; se https://bukfacon.wordpress.com/2010/05/29/drycker-till-cigarr/

      B, red.

      PS Lade till äppelmust i min lista på länkad sida. Bra idé!


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.