Vad är det här?

Välkommen till Svenskt Cigarrlexikon!

Det här är en icke-kommersiell lexikon-blogg – ett virtuellt uppslagsverk! – där målsättningen är att alla svenska cigarrord skall publiceras och definieras. Ett antal helt nya ord kommer att lanseras och en hel del gamla, närmast obsoleta, ord kommer att åter tas till heders. Vidare kommer även ämnesord som är relaterade till cigarrer, ex.vis ordet punsch, att behandlas.

Anledningen till att denna lexikon-blogg existerar är tvåfaldigt; dels ett försök att bevara den ordmässiga delen av det svenska kulturarv som finns (fanns?) kring tobak; och dels låta nya generationer cigarrälskare få ta del av denna kunskap. När nya cigarrbröder av ren okunskap pratar om wrapper istället för ordet täckblad, eller tror att javatobak är något som ingår i cigaretter, så blir man tyvärr mer än en smula beklämd.

Eller, för att citera förutvarande socialdemokratiska statsrådet Gunnar Sträng:

”Jag använder inte utrikiska ord när det finns adekvat svensk vokabulär”!

Jag skulle också vilja citera användaren Strix m/94 å forumet Flashback:

”Det tyder på ett betänkligt lågt nationellt självförtroende när man inte riktigt litar på slagkraften i det egna språket.”

För att hitta ett ord, sök i sökrutan på bloggens förstasida eller leta bland kategorierna (A-Ö). Inlägg som är kategoriserade under Övrigt eller Storebrorssamhället ingår ej i lexikonet, men är på något vis alltid cigarrelaterade.

Detta är ingen wiki, men om du som besökare ser rena felaktigheter eller kan bidraga med ytterligare information, skriv då gärna en kommentar så tar jag med tacksamhet in förändringar.

All information i artiklarna var i publiceringsögonblicket korrekt så långt mänskligt kunde bedömas vid tillfället. Ny information lär alltid tillkomma varför nya kunskaper ständigt tillförs lexikonet genom uppdateringar av redan författade artiklar.

All text och alla kartor är skyddad i svensk och europeisk upphovsrättslig lagstiftning! Citera gärna men uppge källan! Svenskt Cigarrlexikon har medgivits rätten av danska hemsidan filatelisten.dk, Brobergs Tobakshandel AB och Swedish Match AB att använda allt åtkomligt bildmaterial på deras olika hemsidor för lexikala ändamål. Hela detta material är upphovsskyddat och tredjehandsanvändare kan komma att bli föremål för rättsliga åtgärder från nämnda bolag. 
.
All written material and all maps is protected under Swedish and European copyright legislation. Citation is allowed, but under condition that the source is mentioned! Svenskt Cigarrlexikon has been given the right to use all accessable pictorial material from the internet sites of filatelisten.dk (Denmark), Brobergs Ltd, Gothenburg and Swedish Match PLC, Stockholm. All this material are protected by current copyright legislation so third party users might be subject to legal actions from said companies.

NB: Svenskt Cigarrlexikon står oberoende från samtliga aktörer inom tobaksindustrin och andra branscher. Svenskt Cigarrlexikon intager också, i  politiskt och religiöst hänseende en neutral hållning, men det ligger dock i sakens natur att projektet även intager en frihetlig, milt konservativ och politiskt inkorrekt hållning i de artiklar som är taggade Övrigt resp. Storebrorssamhället.

Välkomna!

/Redax

Kontakt: svenskt.cigarrlexikon@gmail.com

Se även: https://www.youtube.com/watch?v=0kGBQSXX_GU

Herr Padda (redax!) tar sig en cigarr och en lättgrogg medan han studerar en karta över Java – eller är det kanske Kuba?

Annonser
Publicerat on 24 maj, 2010 at 22:50  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/about/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

 1. […] på mycket hög nivå både det ena och det andra som rör detta outtömliga ämne. Definitionen av Svenskt Cigarrlexikon är ett blogg-lexikon där kontakter och synpunkter uppmuntras, så det är bara att hänga […]

 2. Antitobaksrörelsen demaskerar sig själv – och kommer undan med det

  Demoner är enligt den judisk-kristna teologin fallna änglar som satan dragit med sig i syndafallet. I nådens år 2014 har dessa monster enligt nutida liturgi tagit säte i de arma själar som njuter tobak. Att det verkligen förhåller sig så framskymtar ibland då folkhälsokyrkans präster och diakoner/diakonissor låter tungan löpa kvickare än tanken. ”Tobaken har vi lyckats demonisera” säger de då. Det är därför, säger de, det krävs propaganda och ibland livshotande social isolering av rökarna (social isolering är en viktig destruktiv faktor som förstör hälsan) för att kanske få dem att sluta och för att skydda de rättrogna för satans hantlangare på jorden. Med exorcism ska det onda drivas ut. Dessa syndiga Guds barn är också människor. De behöver hjälp. Om de hävdar motsatsen är det inte de själva som talar, sannerligen säger jag er, det är djävulen som talar genom dem!

  Nu senast är det en journalist på Svenska Dagbladet som råkat slinta: ”Politiskt är det mycket svårare att demonisera socker än exempelvis tobak” skriver han. Förmodligen händer ingenting alls efter denna klargörande ”felskrivning” om vad som har skett och sker i tobaksfrågan. Demoniseringen av tobak är nu så väl cementerad i folks medvetande efter decennier av lögner och/eller överdrifter att inget kan rubba den längre, inte ens sanningen så som seriöst genomförd och uttolkad vetenskap presenterar den. Och vad sockret beträffar, såvida det inte är påsk eller jul och vi har gäster, så är det nog lättare att finna läskedryck på månen än hemma hos oss. I höst ska vi göra äppelmos på våra äpplen, utan att tillsätta socker. Och om jag någon gång rostar bröd, så är det bröd bakat på dinkelmjöl och ofta med skivad banan som pålägg istället för marmelad med tillsatt socker. Däremot njuter jag ibland gärna av en i flera år vällagrad cigarr med fantastisk terroir och gräddig rök. Det ska svenskens och européernas valda ombud ge tusan i! Jag kräver ett slut på diskriminering av oliktänkande. Det är arbetsmiljölagstiftning och statens på riktig vetenskap byggda kvalitetsnormer på luften som ska avgöra vem som får göra vad och var. Allt annat är oacceptabelt översitteri.

  Det är en ensam och ojämn kamp att föra. Inte ens cigarrister brukar hålla med. Några få som nyttjar cigarr blir glada och tacksamma, fler förblir likgiltiga, ännu fler blir förbannade och tycker att alla rökare ska sitta still i båten eftersom vi är en sådan hoper förtappade själar. Sådan är min erfarenhet efter många års kamp.

  Genomsnittstyrannin kan drivas hur långt som helst. Det kommer, med eller utan socker eller vad det nu är, med matematisk precision alltid att finnas folk som lever längre eller kortare tid än genomsnittet. Här finns en lönsam krigsuppgift för folkhälsofascismens banerförare och fotsoldater i evigheters evighet! Alla ska fås ( eller tvingas) ligga på genomsnittet hur det nu ska gå till om det inte längre finns något att snitta i om alla blir precis lika gamla.

  Att upplysa om att det i människors tillvaro finns andra viktiga värden mitt i allt tungomålstalande och grotesk exorcism är mycket tidskrävande och olönsamt. Man blir med tiden ganska trött. Förvisso är ordet fritt för den som vågar ta det. Men det känns ibland som om man talar till folk med stor medial, lönsam bas och som tycker att de, trots instängdheten, befinner sig i det vackraste, mest trygga och lutherska av norska fjordlandskap man kan tänka sig. Där står jag och säger att det finns öppet hav, fri horisont och något vackert bortom bergen. Till vilken nytta, frågar jag. Orden går förlorade i en malström när tidvattnet löper amok i fjordmynningen.

  Nu står våra äppelträd i blom. Nu blommar hägg och syrén.

  Jag vill inte skriva mer! Nu vill jag sitta på en bänk och speja mot det stora blå där himmel möter hav.

  bidevind

  • Som vanligt ett förstklassigt inlägg av broder Bidevind. Tack.

   B., red.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: