Bukfaçons cigarrskola

Äldre dansk reklambild. (Bilden används med tillstånd av sajten filatelisten.dk.)

Äldre dansk reklambild. (Bilden används med tillstånd av sajten filatelisten.dk.)

Hur du väljer och röker cigarr!

”If you treat your cigar like a woman, it will kiss you back; if you treat your cigar lika a dog, it will bite you back!”

(Artikeln är försedd med länkar – ord med bokstäver i ljusare brun nyans. Något svåra att se (WordPress’s fel) men de finns där!)

  • Köpa cigarr: Man skall köpa de cigarrer man gillar! Det kan låta som ett enkelt och lättfattligt råd; men hur vet man vad man gillar? Ja, det enda sättet är naturligtvis att prova olika sorters cigarrer (tropiska, amerikanska eller europeiska), i olika modeller och med olika inlagor eller täckblad. Köper man av en kunnig cigarrhandlare kan man få massor av hjälp på traven. I början är det också lämpligt att kanske begränsa sig till en, två eller max tre exemplar av samma cigarr. Tids nog har man, precis som med sex, kommit underfund med vad man gillar och kan med större självsäkerhet köpa sina cigarrer! Och då per låda om man skulle vilja.
  • Förvara cigarr: Man bör förvara sina cigarrer i en humidor. I Svenskt Cigarrlexikons tycke bör alla cigarrer, även de s.k. torra europeerna, humidorförvaras. En humidor kan se ut på lite olika sätt: allt från en fin låda i vackra träslag med mässingsbeslag till olika fomer av plastlådor. Allt beror på mängden cigarrer man köper på sig.  En humidor skall vara utrustad med en befuktare och en hygrometer; på så vis kan man kontrollera den relativa luftfuktigheten i den egna humidoren. Svenskt cigarrlexikon rekommenderar en luftfuktighet på 60-65% rel. lf. Ligger man nedåt 60% kan man förvara alla typer av cigarrer i sin humidor. Levereras dina cigarrer med cellofan? Låt då det sitta kvar under lagringen i din humidor; cellofanet skyddar de sköra täckbladen bl.a.
  • Välja cigarr: Här får man låta tidpunkt och tillfälle styra. Efter en kraftig middagsmåltid – då det måhända vankas kaffe & konjak – väljer man med fördel en rejäl havannacigarr. Har man å andra sidan ätit sill, kräftor, köttbullar, ost, lax och andra svenska specialiteter (typ smörgåsbordet) kan man variera sig med ett glas punsch till kaffet, till vilken en javacigarr blir perfekt. Efter frukost kanske man är benägen att ta en domingocigarr? Röker man till en dessert – och det kanske serveras ett glas portvin eller madeira – tveka inte att tända upp en brasilcigarr! Av tidsskäl blir ofta lunchcigarren den minsta; kanske en cigarill? Och de största cigarrerna bör man reservera till kvällen, då man har tid och inte sällan njutit en god middag.
  • Snoppa cigarr: Innan man tänder upp sin cigarr måste den i allmänhet snoppas. (En del amerikanska och europeiska cigarrer levereras dock färdigsnoppade.) Snoppningen går till på följande sätt: fukta spetsen (munänden) lätt med läpparna, på så vis ökar täckbladet elasticitet och det minimerar risken för sprickor. Snoppa därefter någon eller några millimeter nedanför spetsen (dubbspets), eller lite mer om det är en cigarr med s.k. vanlig spets. Verktyget som man snoppar med kan se lite olika ut: vanligast är nog en dubbelgiljotin, men även saxar, stansar, borrar och enkelgiljotiner finnes på marknaden. En äldre typ av snoppare, den engelska eller v-snopparen, är särskild bra för cigarrer som är tillverkade med riven eller skuren inlaga.
  • Tända cigarr: Så har då stunden kommit då det är dags att tända upp den utvalda cigarren! Det kan ske med hjälp av tändstickor, vanliga gaständare eller s.k. jettändare. Självklart kan man också ta en cederträsticka – om man har tillgång till sådana. Undvik dock bensintändare (typ Zippo) eller stearinljus. Lämpligt är att rotera cigarrens inslag (tändändan) över lågan (ej i lågan) så att täckbladet börjar glöda. Därefter för man cigarren till munnen och puffar några lagom lätta drag. Har man jettändare kan man tända hela cigarren innan man för den till munnen. Eller så gör man som Winston Churchill gjorde (och som redaktören gör): efter snoppning, för cigarren till munnen och tänd, gärna med en tändsticka. Man skall försöka att inte över-ritualisera detta med att tända sin cigarr –  får man bara fjutt på täckbladen så brukar det lösa sig!
  • Röka cigarr: Man röker sin cigarr genom att föra den till munnen någon gång per minut, och dra ett drag – eller ett-och-ett-halvt – och tar i röken i munnen där man smakar på röken. Man kan säga att man skall ‘smutta’ på sin cigarr. Och dra inga halsbloss! Blås därefter ut röken och känn en annan del av cigarrens aromer. Aska inte av i tid och otid utan låt cigarren bygga upp en vacker askpelare, kanske stor som en fingerborg. Med en lätt stöt får man av askan, helst ovanför en askkopp såklart! Ta inte av gördeln, det skadar nästan alltid cigarrens sköra täckblad utan låt den sitta kvar som en fingervisning om var man bör sluta röka cigarren.
  • Avsluta cigarr: När man nått gördeln är det dags att ta farväl av sin cigarr. (Ibland dock upplever man en så pass god cigarr att man vill fortsätta röka så långt det går – då gör man det!) Lägg den då i askfatet och låt den lugnt somna in av sig självt. Man behöver inte, som med cigaretter, sitta och trycka ned cigarren – det ser bara brutalt ut och ger dessutom oönskade aromer i lokalen. När kalaset är slut är fimpen (-arna) slocknade och kan läggas i soporna eller på komposten.

Lycka till med den njutningsfyllda cigarren som livslångt sällskap!

Publicerat on 10 juli, 2011 at 11:56  Comments (7)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/cigarrskolan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

  1. En presentation som i all sin enkelhet tar upp det mesta som ligger bakom en god cigarrstund. Möjligen vill jag hävda en alternativ slutpunkt på cigarren…vilket för min del bestäms av när den slutar smaka gott och inte av var gördeln sitter. Dessutom tar jag oftast bort gördeln innan jag tänder upp, för att inte behöva strula med detta under själva rökandet.

    Eller, för att uttrycka det som citronerna; to each his own.

    • Jo, förvisso. Man kan röka så länge det smakar bra, även om man passerat gördeln. Men som fingervisning 😉 är gördelns ställe rätt bra!

      Jag rekommenderar att man låter gördeln sitta; ofta sitter den fast i täckbladet (p.g.a. klistret) och att då avlägsna den innebär alltför ofta att man skadar cigarren. Men om den sitter löst, då går det såklart bra att avlägsna gördeln innan upptändning.

      B

      • Ah naturligtvis; känner jag att gördeln/limmet sitter i täckbladet så undviker jag i det längsta att riva i den. Få saker är så irriterande som att själv skada täckbladet på en god cigarr.

  2. Har precis hittat din blogg, och vill bara säga: Tack så mycket!

  3. hur kan man komplettera en humidor från Frans Suell till ursprungligt innehåll?
    Det finns ju en förteckning i locket..

    • Ja, den minns jag (innehållsförteckningen).
      Men det lär bli svårt, otroligt svårt. Inga av de cigarrerna tillverkas längre.
      Mitt förslag är att istället hitta cigarrer du gillar, som passar i facken och köra på det.
      B, red.


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.