Kontakt

Redaktören själv!

Har du läsare idéer, förslag eller allmänna kommentarer? Har du haft nytta av lexikonet? Eller önskar du hjälp med fakta och information kring cigarrer?

Kontakta då Svenskt Cigarrlexikon! Jag kollar dock inte e-posten dagligen utan lite då och då, så det kan dröja några dagar innan svar. Men man kan alltid lämna en kommentar nedan (i kommentatorsfältet) så ser jag ev. mejl snabbare. Redaktörens & lexikonets e-post: svenskt.cigarrlexikon@gmail.com

OBSERVERA att svarstiden just nu är mycket lång! Vänligen ha överseende med detta.

Ovanstående e-postadress är ny fr.o.m. april 2018, så har du skrivit tidigare och ej fått svar – skriv igen på gmail-adressen ovan. Tack!

Vänligen observera att Svenskt Cigarrlexikon står oberoende från tobaksindustrin och således inte heller handlar med cigarrer eller värderar cigarrer.

Publicerat on 30 mars, 2011 at 23:04  Comments (15)  

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/kontakt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej,

    jag håller på att översätta en bok om cigarrer och har haft stor nytta av ditt lexikon! Det enda jag skulle kunna invända mot är att sökfunktionen inte kan specifiera om man vill leta efter en titel eller i löpande text… Men i övrigt har det varit till en stor hjälp för mig.

    (…)

    Med vänlig hälsning,
    ————————
    Anders Warnqvist
    Översättare. Translator. Übersetzer.

    • Tack för vänliga ord. Har mejlat dig.

      B

  2. Hej, var kan man hitta denna rökrock på bilden? https://bukfacon.wordpress.com/2010/05/25/rokrock/

    • Det har jag också frågat mig!

      Men kanske London. Fast jag tror man får låta skräddarsy en sådan rökrock i vår tid.

      En sömnadsförståsigpåare i min bekantskapskrets menar f.ö. att det nog inte är så svårt att sy en sådan om man är duktig i textila hantverk, men att det nog kan vara en smula tidskrävande.

      Men hittar du en, så följ gärna upp med en kommentar här.

      /B, Red.

  3. Hej, vi har en plåtask från Svenska tobaksbolaget som det står Puck på. I asken sitter ett grönt märke där det står pris 1st 13öre, 25 3,25kr kan ni berätta för mig och är den värd något? Tacksam för svar Kerstin.

    • Tack för frågan!

      Om cigarillen Puck kan man läsa här: https://bukfacon.wordpress.com/2011/05/25/puck/.

      I o m att det rör sig om en plåtask kan man säga att det är en äldre Puck-förpackning vi har att göra med. Under de många år cigarillen fanns till försäljning på Tobaksmuseum (m.fl. namn), (Gubbhyllan, Skansen), så såldes den i fempack i papp.

      Priset – 13 öre styck – antyder också det. Den gröna skattetiketten indikerar att varan tillverkats i Sverige (importprodukter hade brun skatteetikett).

      Värdet är alltid svårt att ange på gamla svenska cigarrförpackningar, men det finns samlare och en hel del tobaksförpackningar byter ägare på t.ex. Tradera. (Dock sällan till högre priser.)

      B, red.

  4. Hej, jag har en liten mässingsljusstake på vilken det står ”Frans Suell Tobaksfabrik 1726”. Skulle tro att denna är en souvenir av något slag. Det vore roligt att få veta hur det ligger till och om den evetuellt har något mer än affektionsvärde. Tacksam för svar. Med vänlig hälsning Anne.

    • Hej!
      Jag vet just ingenting om detta är jag rädd för, men det LÅTER I MINA ÖRON som någon form av souvenirsak från 1980-talet, kanske det tidiga 1990-talet. Har själv hittat lite olika Frans Suell-saker från den tiden – precis innan Svenska Tobak gav upp svensk cigarrtilverkning.

      Värdet vågar jag mig inte alls på, tyvärr.

      B., red.

      • Jag är uppväxt på Tranhellsgatan 87, granne med Suells tobaksbolag i Landskrona. Suellsgatan finns kvar. Tranchell höll på med sockerbolaget i Säbyholm där hans lönearbetare slet vid bethackorna sommartid och gallringen och sedan slet i betleran under oktober och hackade blasten av betorna före transport till betvågen och sockerfabriken i Kävlinge.
        Så kanske en souvenir över en beta vore mera värd?

  5. På 50-talet gjordes reklam i Radio Syd för ett danskt cigarrmärke men jag har glömt vilket. Är det nån som minns det? Reklamen startade med orden Ryg……..cigarrer! Väldigt kraftfullt.

    • Lite för ung för att ha lyssnat på Radio Syd för egen del – men intressant radiohistoria är det!

      Här på sajten finns namn på och reklambilder för diverse danska cigarrmärken, varav såväl Veneciana (från Hirschsprung) och La Conveniencia (Petersen & Sørensen i Horsens) har marknadsförts med Ryg XXX o.s.v.

      Jag ska ta en funderare!
      B., red

  6. Hej Bukfacon.

    Jag har genom min tobaksresa provat diverse cigarrer, men har märkligt nog fastnat lite mer för europeiska sorter (La Paz är favoriten hittills), trots att såväl plånbok som smaklökar tillåter ”finare” rökverk. Det är möjligtvis min fars förtjänst (eller ”fel”) då han bjöd mig på en Felix Brasil en gång i tiden, och på den vägen är det.

    Jag vill därför med detta inlägg/kommentar bara tacka å det hjärtligaste för detta lexikon; det har varit till stor hjälp att förstå mer om de rökverk jag väljer att avnjuta när andan faller på, och det skänker mig samtidigt ett slags märkligt lugn att läsa dina (och andras) texter, och kanske kan även jag bidra med kommentarer emellanåt, vem vet?

    Stort tack!

    • Tack själv – och välkommen tillbaka närhelst som läsare eller kommentatör.

      Även red. fick tidigt smak för de olika Frans Suell-varianterna, samt Örnen, Felix Brasil m.fl. och tycker fortfarande att det luktar väldigt mycket cigarr efter rökning av europeiska sorter. Idag intogs en Don Stefano från Tyskland med havanna inlaga och omblad och ett täckblad av mycket traditionell sumatra. Doften tar en på resa tillbaka till 1970-talet. 🙂

      B., red.

  7. Hej på er!

    En Växjö deltagare här, haft intresset som livsnjutare sedan tidig ålder.

    Hur gör man för att kunna delta i era olika aktiviteter?

    Har en förkärlek till Casa Turrent Robusto just nu.

    • Hej själv!

      Ja, Svenskt Cigarrlexikon har ju inga egna aktiviteter, så här finns inget att deltaga i, MEN jag gissar att du tänker på någon för dig lämplig cigarrklubb. Kolla runt bland deras hemsidor (forum) och anmäl ditt intresse. De flesta sällskapen är ganska informella och välkomnar gärna nya deltagare.

      Lycka till!
      B., red.


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.