Kritpipa

En kritpipa är, trots sitt namn, ej tillverkad av krita utan av bränd lera. Detta rökverktyg var det ojämförligt vanligaste under flera hundra år när tobak skulle rökas. (Tobak kunde också intas som snus.) Först omkring år 1800 tar cigarren över som rökmetod par préférence för i synnerhet de mer bemedlade klasserna.

Kritpipa (endast huvudet) tillverkad på 1700-talet. © 2012 Svenskt Cigarrlexikon

Kritpipor tillverkas alltså av lera (fuktig formbar sådan) och det med hjälp av formar i bl.a. mässing samt en del andra verktyg. Efter att pipan färdigställts och fått torka en smula bränns den som all annan keramik – och får då sin vita kritliknande färg – och kan försäljas till rökaren. Den som önskar se detta hantverk i verkligheten kan gå till Tobaks- & Tändsticksmuseum på Skansen i Stockholm där den förtjusande och entusiastiska kritpipmakerskan Marie under hantverksdagar uppvisar alla turerna.

Kritpipa av tidig modell (det lilla huvudet) tillverkad i nutid av Tobaks- & Tändsticksmuseum. © 2012 Svenskt Cigarrlexikon.

Kritpipan är en mycket skör tingest men var samtidigt en verkligt billig konsumentprodukt, så den kan nog sägas vara den första moderna slit-och-släng-produkten. Detta inebar också att det fanns – när det begavs sig på 1600- & 1700-talen – en stor mängd kritpipmakarverkstäder i Sverige städer. Arkeologer som ägnar sig åt den tidigmoderna tiden får ofta upp mängder av, oftast trasiga, kritpipor som hamnat i marken, inte sällan får man förmoda, i närheten av den plats de gick sönder.

Kritpipa tillverkad av Tobaks- & Tändsticksmuseum. © 2012 Svenskt Cigarrlexikon.

Ett av de största fynden någonsin uppdagades i Stockholm när kvarteret Överkikaren på Södermalm grävdes ur på 1980-talet inför en byggnation. Där påträffades ett kritpipsmakeri med mycket stora mängder pipor, varav många hela. Delar av fyndet kan ses på bl.a. Tobaks – & Tändsticksmuseum samt på Sveriges Kommuner och Landsting i sin byggnad på Hornsgatan i Stockholm.

Kritpipa av läcker 1700-talsmodell (örnklon!) tillverkad av Tobaks- & Tändsticksmuseum. © 2012 Svenskt Cigarrlexikon.

Den som själv vill prova att röka kritpipa kan köpa sig en egen på Tobaks- & Tändsticksmuseum i Stockholm samt hos vissa välsorterade tobakshandlare.

* * *

Svenskt Cigarrlexikon står i tacksamhetsskuld till kritpipmakerskan Marie Broberg – den senaste och kanske sista i sitt yrke – på Tobaks- & Tändsticksmuseum på Skansen i Stockholm för informationer och kritpipor.

* * *

Och som vanligt är det endast redaktörens fel att bilderna är gryniga…

Published in: on 16 augusti, 2012 at 13:14  Comments (1)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/08/16/kritpipa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Encontré un par de esas pipas en Argentina Concepción del Uruguay…


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.