Erik Stokkebye A/S

”Med Santa Maria opdager (upptäcker) Christoffer Columbus Amerika 12-10 Anno 1492”
© Svenskt Cigarrlexikon & fotografen, 2023

Erik Stokkebye A/S var en dansk cigarrfabrik i Odense. De hade den något ovanliga distinktionen att de, officiellt t.o.m., var personliga leverantörer av cigarrer åt den brittiske statsmannen Sir Winston S. Churchill. En ära de delade med ett litet fåtal andra tillverkare, bl.a Romeo y Julieta-fabriken i Kuba.

Deras paradmärke tycks ha varit Santa Maria Havana Claro (se ovan) som kom i nästan helklädda lådor av traditionellt snitt med etiketter och kantband etc. Det här är alltså en traditionell europeisk havannacigarr, (som ju smakar och doftar så gott!) låt vara att det i tobaksblandningen kan ha funnits ett java omblad el.likn.

Texten på lådan är informativ och det kan inte undgå någon potentiell konsument att Sir Winston fyller stor funktion i sammanhanget. Lådan innehåll fem cigarrer som, om de låg vertikalt bör ha varit rätt rejäla robustos, eller om de låg horisontellt, fullgoda corona gorda.

På bilden Christoffer Columbus berömda skepp Santa Maria när de upptäcker Amerika år 1492. God marknadsföring med andra ord: produkten kan knytas till två (eller tre rentav!?) kända personligheter! (Varav den ene tydligen var Fil. Dr. h.c. å Köpenhamns universitet.)

___

Tyvärr svårt att få tag på traditionella europeiska havannacigarrer numera – en av redaktörens egna favorittyper. Men man måste väl nästan vara 55+ för att minnas dem…

Pour mon fils – le photographe.

Published in: on 1 juli, 2023 at 23:34  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2023/07/01/erik-stokkebye-a-s/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.