Napoleonkonjak

Huset Courvoisiers nutida napoleonkonjak.

Huset Courvoisiers nutida napoleonkonjak.

Napoleonkonjak är konjak (en spritsort från staden Cognac med omnejd i Frankrike) som antingen är gammal eller av hög klass. Eller tillverkad av konjakshuset Courvoisier i Jarnac. Namnet syftar på den förutvarande franske kejsaren Napoleon I (Napoleon Bonaparte).

Uttrycket som sådant användes troligen första gången av de engelska officerare som ansvarade för att transportera den efter slaget vid Waterloo år 1815 besegrade och avsatte kejsaren till sin ”slutstation”, den brittiska ön S:t Helena i Atlanten; där Napoleon skulle tillbringa sina sista år som de allierades ”fånge”. Under resan hade Napoleon – enligt legenden – medtagit några fat med konjak, som de engelska officerarna lät sig väl smaka av.

Sedermera kom beteckningen att rent allmänt syfta på konjak från Napoleons tid och har slutligen landat i att vara en kvalitetsbeteckning för konjak av mycket hög klass (dock används inte ordet av alla konjakshus). Mängden konjak från det tidiga 1800-talet torde numera vara ytterst litet – ”och det vore väl synd att inte få använda ett sådant säljande ord?!”.

Huset Courvoisier slutligen använder rent generellt betckningen The Cognac of Napoleon om sig själva och sina produkter. Detta eftersom man anser sig ha varit leverantör till kejsaren (och var eventuellt det konjakshus som levererade konjaken till S:t Helena). Man har f.ö. en mycket god och fin konjak i sitt sortiment som är det närmaste vi kommer idag till en ”äkta” napoleonkonjak. (Verkar tyvärr ej finnas på Systembolaget, men de har andra konjaker från Courvoisier i alla prisklasser.)

I cigarrsammanhang är naturligtvis napoleonkonjak det finaste man kan tänka sig till de finaste havannacigarrerna. En majestätisk kombination!

* * * * *

Idag den 18 juni 2015 är det 200 år sedan slaget vid Waterloo. Måhända den intresserade cigarristen upptänder en god cigarr i sällskap med ett glas napoleonkonjak? Detta naturligtvis efter att ha inmundigat Biff Wellington (tillagad med ABBA’s Waterloo i högtalarna!). Skämt åsido; den tidsålder både Napoleon och Wellington levde i, liksom slaget i sig själv, har alla påverkat vår egen tid i högsta grad – metersystemet t.ex. Således är det inte helt orimligt att till aftonens cigarr kontemplera en stund över vinnare & förlorare, krig & fred och historiens gång…

* * * * *

Pour mon frère et mon neveu.

Spotifylänk.

Annonser
Published in: on 18 juni, 2015 at 08:49  Comments (2)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2015/06/18/napoleonkonjak/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack Broder för dedikationen!

    Som bidrag minns jag denna dag i München för runt 15 år sedan när Dallmayr’s cigarrbutik (www.dallmayr-tabacladen.de) hade exponering av Napoleonkonjak och cigarrer med Napoleon gördel just denna dag med ett porträtt av Napoleon i skyltfönstret. Jag tror du skulle gilla den butiken, och staden naturligtvis.

    I övrigt apropå cigarrer och Tyskland, var inte v. Bismarck en hängiven cigarrist som gav en sårad Österrikisk dragon en cigarr i munnen enär hans tvenne armar hade avhuggits i slaget?

    //Le Frère Napoleon et fils.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: