Ehrenmark, Torsten

Torsten Ehrenmark (*1919 i Lindesberg, +1985 i London) – även känd som Hr Ehrenmark och Torckel Petmoij –  var en svensk cigarrökare, journalist, skriftställare, översättare och gourmet.

Född i Västmanland men uppväxt i Örebro (studentexamen å Karolinska läroverket) och självidentifierande sig som närking, kom Torsten Ehrenmark att leva stora delar av sitt liv utomlands, framförallt i London men också ett antal år i New York resp. Paris. Under dessa år var han anställd av Dagens Nyheter, och Aftonbladet men arbetade också, i yngre år, för bl.a. numera nedlagda Stockholms-Tidningen samt en del landsortspress.

För den breda allmänheten gjorde Torsten Ehrenmark sig känd kanske mest som kåsör, med sin serie årliga böcker ”Årets Ehrenmark” (1966-1985; postumt 1986-1995) och som sommarpratare i Sveriges Radio (1963-1984). Han medverkade därutöver tämligen flitigt i tv och inte minst i radio.

ehrenmarkSom cigarrökare var Hr Ehrenmark okomplicerad. Han skriver (i kåseriet Cigarren och jag, Årets Ehrenmark Nr 14 (1979): Mina halvfranska år.):

”Jag motarbetar allt hokus pokus kring cigarr-eldningen, snoppar mina cigarrer med framtänderna och avvisar alla löjliga hovmästare, som kommer springande för att tända mitt röktyg med den hylsa av aromatiskt cederträ som ligger virad runt alla cigarrer i aluminiumbehållare. Sånt gör varken till eller ifrån. Det är bara restaurangteater.”

Läs gärna hela ovanstående kåseri! Dessutom skrev Torsten Ehrenmark om cigarrer i många andra kåserier, både i egen produktion och åt andra. Ett flertal Ehrenmark-citat återfinns på olika ställen i detta lexikon.

Torsten Ehrenmark var mycket road av mat och dryck och lagade ibland mat i tv, låt vara att han hävdade att han inte annars lagade mat. I teveprogrammet Gomidda den 6 juni 1974 lagade han tillsammans med Hans ”Hatte” Furuhagen följande rätt som mycket väl kan avnjutas före, eller varför inte tillsammans med, en god cigarr:

Hr Ehrenmarks Grönpepparfilé

Du behöver, för 4 personer:
400 gr fläskfilé (tag 500 gr. säger Svenskt Cigarrlexikon!)
3 msk grönpeppar (om den i vinäger: spola av dem i vatten först; Torsten använde konserverad grönpeppar)
Salt
3 msk smör
4 msk stark buljong
2 dl creme fraiche (Torsten använde 1 dl grädde)
1 tsk soya
½ tsk engelskt senapspulver eller 1 msk dijonsenap
½ dl konjak
  1. Skiva fläskfilén i tre cm. långa bitar som du ställer på högkant och plattar ut med knivbladet.
  2. Klappa in / vänd filébitarna i grönpeppar som du mosat en aning med en gaffel. Se till att köttet får rätt rejält med peppar på båda sidor.
  3. Stek filébitarna i smör i stekpanna, cirka 3 minuter på varje sida. Salta.
  4. Tag upp bitarna och håll dem varma. Glacera ur stekpannan med buljongen, tillsätt creme fraichen (eller grädden), rör runt.
  5. Tillsätt senapen och sojan samt konjaken. Rör runt lite och låt koka ihop några minuter.
  6. Slå den ihopkokta såsen över biffarna samt servera med någon form av potatis eller kokt ris eller kokta blomkålsbuketter (LCHF) samt en rejäl grönsallad. I tv-programmet föreslogs rosévin vara en lämplig dryck. (Ja, kanske sommartid men under vinterhalvåret tar vi ett fylligt rött vin tycker Svenskt Cigarrlexikon!)
  7. Som dessert serverade Hans Furuhagen rabarberpaj med vaniljglass. Vi kanske går direkt på kaffet, konjaken och den goda cigarren?!

”Torsten Ehrenmark, London”
(Torstens avslutningsfras när han rapporterade i radio eller tv.)

Published in: on 3 oktober, 2014 at 23:01  Kommentera  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2014/10/03/ehrenmark-torsten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: