Torsten Ehrenmark (*1919 i Lindesberg, +1985 i London) – även känd som Hr Ehrenmark och Torckel Petmoij – var en svensk cigarrökare, journalist, skriftställare, översättare och gourmet.
Född i Västmanland men uppväxt i Örebro (studentexamen å Karolinska läroverket) och självidentifierande sig som närking, kom Torsten Ehrenmark att leva stora delar av sitt liv utomlands, framförallt i London men också ett antal år i New York resp. Paris. Under dessa år var han anställd av Dagens Nyheter, och Aftonbladet men arbetade också, i yngre år, för bl.a. numera nedlagda Stockholms-Tidningen samt en del landsortspress.
För den breda allmänheten gjorde Torsten Ehrenmark sig känd kanske mest som kåsör, med sin serie årliga böcker ”Årets Ehrenmark” (1966-1985; postumt 1986-1995) och som sommarpratare i Sveriges Radio (1963-1984). Han medverkade därutöver tämligen flitigt i tv och inte minst i radio.
Som cigarrökare var Hr Ehrenmark föredömligt okomplicerad. Han skriver (i kåseriet Cigarren och jag, Årets Ehrenmark Nr 14 (1979): Mina halvfranska år.):
”Jag motarbetar allt hokus pokus kring cigarr-eldningen, snoppar mina cigarrer med framtänderna och avvisar alla löjliga hovmästare, som kommer springande för att tända mitt röktyg med den hylsa av aromatiskt cederträ som ligger virad runt alla cigarrer i aluminiumbehållare. Sånt gör varken till eller ifrån. Det är bara restaurangteater.”
Läs gärna hela ovanstående kåseri! Dessutom skrev Torsten Ehrenmark om cigarrer i många andra kåserier, både i egen produktion och åt andra. Ett flertal Ehrenmark-citat återfinns på olika ställen i detta lexikon.
Torsten Ehrenmark var mycket road av mat och dryck och lagade ibland mat i tv, låt vara att han hävdade att han inte annars lagade mat. I teveprogrammet Gomidda den 6 juni 1974 lagade han tillsammans med Hans ”Hatte” Furuhagen följande rätt som mycket väl kan avnjutas före, eller varför inte tillsammans med, en god cigarr:
Hr Ehrenmarks Grönpepparfilé
Du behöver, för 4 personer: 400 gr fläskfilé (tag 500 gr. säger Svenskt Cigarrlexikon!) 3 msk grönpeppar (om den i vinäger: spola av dem i vatten först; Torsten använde konserverad grönpeppar) Salt 3 msk smör 4 msk stark buljong 2 dl creme fraiche (Torsten använde 1 dl grädde) 1 tsk soya ½ tsk engelskt senapspulver eller 1 msk dijonsenap ½ dl konjak- Skiva fläskfilén i tre cm. långa bitar som du ställer på högkant och plattar ut med knivbladet.
- Klappa in / vänd filébitarna i grönpeppar som du mosat en aning med en gaffel. Se till att köttet får rätt rejält med peppar på båda sidor.
- Stek filébitarna i smör i stekpanna, cirka 3 minuter på varje sida. Salta.
- Tag upp bitarna och håll dem varma. Glacera ur stekpannan med buljongen, tillsätt creme fraichen (eller grädden), rör runt.
- Tillsätt senapen och sojan samt konjaken. Rör runt lite och låt koka ihop några minuter.
- Slå den ihopkokta såsen över biffarna samt servera med någon form av potatis eller kokt ris eller kokta blomkålsbuketter (LCHF) samt en rejäl grönsallad. I tv-programmet föreslogs rosévin vara en lämplig dryck. (Ja, kanske sommartid men under vinterhalvåret tar vi ett fylligt rött vin tycker Svenskt Cigarrlexikon!)
- Som dessert serverade Hans Furuhagen rabarberpaj med vaniljglass. Vi kanske går direkt på kaffet, konjaken och den goda cigarren?!
”Torsten Ehrenmark, London”
(Torstens avslutningsfras när han rapporterade i radio eller tv.)
Lämna en kommentar