Cigarrklubben Gustaf V

Cigarrklubben Gustaf V är en i huvudsak i stockholmsområdet verkande cigarrklubb. CKGV, som klubbens namn förkortas, grundades i Stockholm 1950 av sex herrar som hade det gemensamt att de dels tjänstgjort på pansarskeppet Gustaf V under 1940-talet, dels uppskattade en god cigarr. Klubben är Sveriges äldsta cigarrklubb.

Klubben sammanträdde under en lång följd av år på Sjöofficersmässen på Skeppsholmen i Stockholm, men varierar numera mötesplats. Trots klubbens marina ursprung  har klubben medlemmar – icke sällan namnkunniga – ur fler yrkeskategorier än just de sjömilitära. Medlemsantalet är ca 100 och var förut endast förbehållet män. Numera är också kvinnliga cigarrister välkomna som medlemmar.

År 1951 utsågs Sir Winston Churchill, Storbritanniens dåvarande premiärminister, till klubbens Patron. CKGV hade förut en klubbcigarr benämnd Amiralen som kunde inköpas även av icke-medlemmar på Brobergs tobakshandel i Stockholm. Den har dock ersatts med en ny klubbcigarr, denna gång förbehållen klubbens medlemmar.

Ej att förväxla med ett studentikost sällskap som skapade det mer flyktiga Cigarrsällskapet Gustaf V.

Published in: on 25 maj, 2010 at 14:30  Comments (7)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/05/25/cigarrklubben-gustaf-v/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

  1. Rättelse / uppdatering :
    Cigarrklubben Gustaf V samlas sedan 2007 inte i Sjöofficerssällskapets lokaler utan varierar lokal för sina möten.
    Kvinnliga medlemmar / ledamöter finns sedan 2005.

    • Tack för information! Artikeln åtgärdad.

      B

  2. […] Det finns så många trevliga men ändå olika sätt att umgås kring cigarren. Den traditionella middagen i smoking, vilken bland annat kan representeras av sammankomsterna i Cigarrklubben Gustaf V. […]

  3. Har kvar några Kommendören i aluminium rör. öker dom inte men
    Sniffar på dem ibland.

    • Jag antar att Du syftar på Amiralen, deras forna cigarr. Intressant att Dina ligger i aluminiumtuber! Jag minns dem bara med cellofan – och den karaktäristiska röda gördeln med en Neptunii treudd i guld.

      Du sitter på några rariteter m.a.o.!

      B

  4. Ja Amiralem kommer jag ihåg. Dom jär ligger i cellofan och i aluminim tuber.De hat ingem maggördel. Skulle tro att de är från sextio/sjuttiotalet, när min farvar medlem.

    • Då är Dina äldre än Amiralen. Intressant att höra, jag kände ej till dem. Nuvarande klubbcigarr heter blott ”V” (romersk femma alltså) om jag inte missminner mig.

      B


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.